Už veľakrát ste sa určite dočítali a takisto dopočuli o tom, že pre každého človeka je prospešné, ak sa začne stravovať zdravšie a začne sa venovať všeobecným zásadám zdravej výživy, či začne nasledovať zdravé stravovanie Júlia Čížová. A počuli ste to už toľkokrát, že tejto téme možno už neprikladáte takú váhu, akú by si v skutočnosti zaslúžila. Pretože so zdravím stravovaním následne prichádza veľa dôležitých benefitov, kam môžeme zaradiť v stručnosti značné zlepšenie fyzickej aj psychickej kondície. A to je myslím dôležité.
- Je to dôležité najmä vtedy, ak sa v poslednej dobe cítite slabí a vyčerpaní, zároveň ale ide o vhodnú prevenciu, ako sa dá takejto zhoršenej kondícii vyhnúť do budúcna.
Samozrejme okrem stravy potom treba brať ohľad aj na celkový životný štýl, na dostatok pohybu, ale aj na potrebnú regeneráciu a spánok. Mať v tom určitú rovnováhu.
Ale späť k strave. Ak si niekto myslí, že zdravá strava, to sú len šalátové listy, tak sa pravdepodobne mýli. Alebo ak sa napríklad pri niektorej diéte dočítal, aké strašne hriešne sú sacharidy či tuky. V skutočnosti sacharidy aj tuky predstavujú veľmi dôležitý, neodmysliteľný zdroj energie. Ale treba to regulovať a pod zdravým stravovaním si teda predstavíme- vyváženú a pestrú stravu.
- Sacharidy, tuky, bielkoviny, vitamíny a minerály. Všetko má vo vyváženom stravovaní svoju opodstatnenú úlohu.
Chceme tým teda povedať, že je povolené a zdravé prejedať sa a jesť všetko od výmyslu sveta?
Nie. Určité obmedzenia tu samozrejme musia byť. Napríklad minimalizovať konzumáciu polotovarov či vyhnúť sa zbytočnému maškrteniu. Jesť to, čo si aktuálne naše telo žiada a stravu, ktorá nás obohatí potrebnými živinami a energiou. Efektívnym zdrojom energie je mimochodom zelenina. Práve zeleninou môžeme denne nahradiť rôzne sladkosti, zabúdať by sme nemali ani na ovocie a strukoviny. Prospešné je tiež rybie mäso a celozrnné potraviny.